Początkiem wszechrzeczy jest woda
22 marca obchodzony jako Światowy Dzień Wody
 REKLAMA
  Historia
Światowy Dzień Wody (ang. World Water Day) został ustanowiony rezolucją z 22 grudnia 1992 r. przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w ramach Agendy 21, w czasie konferencji Szczyt Ziemi 1992 (UNCED) w Rio de Janeiro (Brazylia). Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej.Bądź świadomy
Woda jest konieczna dla zachowania życia i musi być łatwo dostępna dla wszystkich konsumentów w wystarczającej ilości. Należy zawsze podejmować wszelkie dostępne środki i wysiłki, aby zapewnić jak najlepszą jakość wody.Pogorszenie jakości wody pitnej może wynikać z zanieczyszczeń mikrobiologicznych lub toksycznych związków chemicznych. Zwykle zanieczyszczenia chemiczne nie powodują natychmiastowych skutków zdrowotnych i są uważane za mniej istotne w porównaniu do zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Zasadniczo, największym ryzykiem związanym z zanieczyszczeniem mikrobiologicznym jest spożycie wody skażonej odchodami ludzkimi i zwierzęcymi. Dlatego należy jak najbardziej chronić zasoby wodne przed zanieczyszczeniami fekalnymi, ponieważ takie zanieczyszczenia mogą zawierać wiele chorobotwórczych bakterii, wirusów, pierwotniaków i pasożytów jelitowych.
Wody pitne pobierane z ujęć powierzchniowych są narażone na zanieczyszczenia pochodzące z działalności człowieka oraz spływające z otaczającego środowiska. Chociaż takie wody zwykle zawierają niewielkie ilości żelaza i manganu, to konieczne jest ich wielostopniowe uzdatnianie oraz stała dezynfekcja, aby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne wody.
Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi sprawują organy Inspekcji Sanitarnej na zasadach określonych w przepisach o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Czynniki mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne wody
- lokalizacja ujęć wody oraz wyznaczenie i wzmożony nadzór nad strefami ochronnymi,
 - stosowanie właściwych materiałów do ujmowania, uzdatniania, magazynowania i dystrybucji wody, (w tym uzyskanie oceny higienicznej właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego dotyczącej zastosowanych materiałów),
 - stan techniczny i sanitarny sieci wodociągowej, przyłączy oraz instalacji wewnętrznych,
 - niewłaściwe i zmienne warunki hydrauliczne oraz zmiany ciśnienia w sieci wodociągowej,
 - bezpośrednie podłączenia do sieci – bez zaworów zwrotnych, antyskażeniowych,
 - intruzja zanieczyszczeń do wnętrza sieci ze środowiska zewnętrznego poprzez mikro nieszczelności przy wystąpieniu podciśnienia,
 - zaniedbanie podczas usuwania awarii na sieci i wymianach elementów mających bezpośredni kontakt z wodą,
 - brak stabilności mikrobiologicznej i fizyko-chemicznej wody wprowadzanej do sieci wodociągowej,
 - zastosowanie właściwej metody uzdatniania wody,
 - błędy popełnione na etapie projektowania – np. przewymiarowanie sieci.
 
Jak najlepiej dbać o wewnętrzną instalację wodociągową?
- należy regularnie czyścić krany i akcesoria wodne zdejmując perlatory i sitka umocowane na końcówkach w celu usunięcia kamienia i zanieczyszczeń,
 - raz w roku należy dokonać czyszczenia wnętrza zbiorników służących do magazynowania wody, również bojlerów,
 - w przypadku dłuższej stagnacji wody i jej nie używania należy pamiętać o przepłukaniu instalacji przed ponownym korzystaniem z wody,
 - zachować odpowiedni odstęp lub izolację pomiędzy rurami wody ciepłej i zimnej,
 - utrzymywać temperaturę wody ciepłej w kranach powyżej 55º a zimnej poniżej 20ºC.
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
 
 








